Το 1966, ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός και φυσικός κινεζικής καταγωγής, με το όνομα Charles K. Kao συνυπέγραψε μια πρόταση που θα έφερνε επανάσταση στις παγκόσμιες επικοινωνίες και θα έθετε τις βάσεις για το διαδίκτυο που γνωρίζουμε σήμερα.
Μαζί με τον συνεργάτη του George Hockham, ο Kao πρότεινε τη χρήση λεπτών γυάλινων ινών για τη μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις, αντικαθιστώντας τα ογκώδη χάλκινα καλώδια που χρησιμοποιούνταν τότε στις τηλεπικοινωνίες. Αν και αρχικά απορρίφθηκε, η πρότασή του θα μεταμόρφωνε την τεχνολογία των επικοινωνιών και τον κλάδο στο σύνολό του.
Για να αναδείξει τη συμβολή του Kao στην τεχνολογία, η Google θα τιμήσει τον μηχανικό την Πέμπτη με ένα Doodle για τα 88α γενέθλιά του. Το κινούμενο Doodle απεικονίζει τον Kao, ευρέως γνωστό ως “πατέρα των οπτικών ινών”, να χρησιμοποιεί ένα πράσινο λέιζερ ινών για τη μετάδοση δεδομένων από το ένα άκρο του Doodle στο άλλο.
Γεννημένος στη Σαγκάη στις 4 Νοεμβρίου 1933, ο Kao σπούδασε αγγλικά, γαλλικά και Κινεζικά, πριν μετακομίσει στην Αγγλία για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός. Αφού πήρε το πτυχίο του, ο Kao πήγε να εργαστεί στη Standard Telecommunication Laboratories στο Harlow της Αγγλίας, ενώ εργαζόταν για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος ηλεκτρολόγου μηχανικού.
Εκείνη την εποχή, οι γυάλινες ίνες μπορούσαν να μεταφέρουν παλμούς φωτός για τηλεφωνικά σήματα μόνο 20 μέτρα πριν σχεδόν όλο το φως διαλυθεί. Όμως η εργασία-ορόσημο του Kao το 1966, Dielectric-Fiber Surface Waveguides for Optical Frequencies, υπέδειξε ότι θα ήταν δυνατόν να μεταδίδονται σήματα φωτός σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων μέσω μιας ίνας από υπερ-καθαρό γυαλί.
Οι Kao και Hockham σημείωναν στο συμπέρασμά τους ότι “μια ίνα από υαλώδες υλικό” συγκεκριμένης κατασκευής “αντιπροσωπεύει έναν πιθανό πρακτικό οπτικό κυματοδηγό με σημαντικές δυνατότητες ως μια νέα μορφή μέσου επικοινωνίας”.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, εμπνευσμένη από το όραμα του Kao, μια ομάδα ερευνητών παρήγαγε την πρώτη υπερ-καθαρή ίνα.
Η έρευνα-ορόσημο του Kao επέτρεψε την ταχεία επέκταση των ευρυζωνικών επικοινωνιών μέσω των εκατοντάδων εκατομμυρίων μιλίων καλωδίων οπτικών ινών που μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε όλο τον κόσμο σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Για το έργο του, ο Kao θα λάμβανε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2009.
Ο Kao πέθανε το 2018 σε ηλικία 84 ετών.
Του οφείλουμε πολλά θεωρώ respect!