in

Παρουσίαση Xiaomi Mi Drone 4K [Review]

Xiaomi Mi Drone

Το Xiaomi Mi Drone 4K ήρθε για να ανατρέψει όσα ξέραμε για τα Premium Drones που χρησιμοποιούνται για καταγραφή υψηλής ποιότητας 4K Videos! Πρόκειται για το drone που έχει λανσάρει η Xiaomi από τον Μάιο του 2016 και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα των DJI και YUNEEC.

Εξοπλισμένο με HD 4Κ κάμερα μπορεί να τραβήξει 4Κ video στα 30fps ή 1080p στα 60fps. Η λήψη και καταγραφή video πραγματοποιείται με αισθητήρα 12MB της SONY. Οι φωτογραφίες και τα videos αποθηκεύονται στην κάρτα μνήμης που εφαρμόζεται πάνω στην κάμερα, ενώ το Gimbal 3 αξόνων εγγυάται σταθερή λήψη.

Η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 5100mAh και διάρκεια πτήσης του φτάνει και τα 27 λεπτά – χρόνος που θα ζήλευαν και τα πλέον ακριβά drones. Ο χρόνος για μια πλήρη φόρτιση της μπαταρίας είναι περίπου 3.5 ώρες.

Το χειριστήριο έχει κεραία PBC και WIFI FPV λειτουργία, με μέγιστη απόσταση λειτουργίας τα 3 χιλιόμετρα σε συχνότητα έως 450, που εγγυάται υψηλή αντοχή στις παρεμβολές και ισχυρό σήμα. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ενισχυτές στις κεραίες για να μεγαλύτερη απόσταση λειτουργίας)

Το Gimbal που κρατά σταθερή την κάμερα είναι αποσπώμενο, ενώ κινείται και στους τρεις άξονες (3-axis) διορθώνοντας της θέσης της περίπου 2.000 φορές το δευτερόλεπτο. Διαθέτει επίσης έναν οπτικό αισθητήρα στο κάτω μέρος τοποθετημένο μεταξύ της κάμερας και της μπαταρίας, έτσι ώστε να μπορεί να προσγειωθεί αυτόματα στο έδαφος.

Το χειριστήριο είναι αρκετά εργονομικό ενώ διαθέτει επίσης και ενσωματωμένη βάση για smartphone. Υπάρχει ένα ειδικό κουμπί για αυτόματη απογείωση και προσγείωση. Επίσης διαθέτει έναν διακόπτη για την λειτουργία RTH (Return To Home). Όσον αφορά στη σύνδεση του RC με το κινητό μας τηλέφωνο μπορεί να γίνει είτε μέσω usb καλωδίου ενεργοποιώντας στο κινητό την επιλογή usb tethering είτε ασύρματα μέσω wifi με χρήση του wifi dongle της Xiaomi.

Αρχικά η Xiaomi ανακοίνωσε το Mi drone με δυνατότητα λήψης βίντεο ανάλυσης μέχρι τα 1080p. Ένα χρόνο αργότερα παρουσιάστηκε από την εταιρεία και το μοντέλο Xiaomi Mi drone 4k. Με τη νέα έκδοση 4k η Xiaomi δεν αναβάθμισε μόνο την κάμερα του drone αλλά και το κομμάτι του FPV, όπου πλέον η μετάδοση της εικόνας δεν βασίζεται στο Wifi των 2.4GHz αλλά σε μια ζεύξη MIMO στην μπάντα των 5GHz. Παράλληλα ο εγκέφαλος του συστήματος αναβαθμίστηκε με δεύτερη IMU (Inertia Measurement Unit) για καλύτερη σταθεροποίηση.

Flight Modes H Xiaomi έχει αναπτύξει μια εφαρμογή για android και iOS συσκευές όπου μπορούμε να επιλέξουμε έναν από τους διαθέσιμους τρόπους πτήσης, είτε να αλλάξουμε παραμέτρους της πτήσης. Έχει τη δυνατότητα να πετάξει προς ένα σημείο ενδιαφέροντος, να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή που έχουμε σχεδιάσει στον χάρτη αλλά και να εκτελέσει μια κυκλική διαδρομή γύρω από ένα σημείο ενδιαφέροντος.

GPS Πρόκειται για το βασικό mode όπου διατηρεί το drone σταθερό σε μία θέση όσο δεν αλλάζουε πορεία από το χειριστήριο. Υποστηρίζει τα συστήματα προσδιορισμού θέσης GPS, GLONASS, Baidu και Galileo. Για να απογειωθεί όμως το Drone πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε δυνατό σήμα GPS – και φυσικά δε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κλειστό χώρο, όπως πχ μέσα στο σπίτι. Λειτουργίες όπως Orbit (Video), Dronie (video), Waypoint (Video), Tap to fly (Video) μπορούν να επιλεγούν όταν το GPS mode είναι ενεργό.

VPU Αυτό το mode χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχει καλό σήμα GPS (π.χ για πτήσεις μέσα σε εσωτερικούς χώρους). Το drone χρησιμοποιεί τους 2 αισθητήρες και την κάμερα που βρίσκονται στο κάτω μέρος του σκάφους. Δυστηχώς αυτοί οι αισθητήρες έχουν περιορισμένη εμβέλεια (περίπου 4m – 5m), με αποτέλεσμα όταν το Drone απομακρυνθεί αρκετά από το έδαφος ουσιαστικά δεν είναι πλέον ενεργοί.

ATTI Σε αυτό το mode δεν χρησιμοποιούνται καθόλου εξωτερικοί αισθητήρες, με αποτέλεσμα το drone απλά να διατηρείται σε επίπεδη θέση αλλά να μην διατηρεί τη θέση του στον αέρα με ακρίβεια. Για να το διατηρήσετε στη θέση του, πρέπει να κάνετε μικρές διορθώσεις από το χειριστήριο, κάτι το οποίο δε συνιστάται για αρχάριους χρήστες. Πρόσθετες επιλογές που μας δίνει η εφαρμογή είναι: Beginner mode Ουσιαστικά περιορίζει την απόσταση από τον χειριστή, ύψος μέχρι 50m και απόσταση μέχρι 100m. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις μπορούν να απενεργοποιηθούν ανα πάσα στιγμή από το menu της εφαρμογής.

RTH Το drone θα φτάσει μέχρι το ύψος που έχουμε προκαθορίσει μέσα από την εφαρμογή για το RTH (πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος της συγκεκριμένης επιλογής ανάλογα με την περιοχή στην οποία πετάμε και τα εμπόδια που υπάρχουν σε αυτή) και στη συνέχεια θα ξεκινήσει την πτήση του προς το σημείο που έγινε αρχικά η απογείωση. Αν χαθεί η σύνδεση του Drone με τον πομπό, τότε το συγκεκριμένο Mode θα ενεργοποιηθεί αυτόματα, έτσι ώστε να μη χάσετε το Drone!

Auto landing Πατώντας 2 φορές το πλήκτρο απογείωσης/προσγείωσης στο χειριστήριο, το Drone θα σηκωθεί αυτόματα από το έδαφος για να εκτελέσει την απογείωση, είτε αν βρίσκεται ήδη στον αέρα θα εκτελέσει αυτόματα την προσγείωση. Low battery Για την αποφυγή πτώσης του Drone εξαιτίας της κατανάλωσης της μπαταρίας, η Xiaomi έχει προνοήσει και όταν η μπαταρία φτάσει στο 15% τότε το Drone θα προσπαθήσει να προσγειωθεί. Πριν φθάσετε σε αυτό το σήμειο, και όταν η μπαταρία είχε πέσει στο 30%, στην οθόνη του χειριστήριου εμφανίζεται ειδοποίηση για να μεταβεί το Drone στο mode Return to Home.

Περιεχόμενο Συσκευασίας Η συσκευασία περιλαμβάνει τα παρακάτω: Κέλυφος Xiaomi Mi drone 4k Μία μπαταρία 4S 51000mAh LiHv Χειριστήριο με ενσωματωμένη μπαταρία 2600mAh Έναν φορτιστή Δύο σετ έλικες (4 CW, 4 CCW) Ένα σετ προστατευτικά προπελλών (US έκδοση) ή WIFI Dongle (CN έκδοση) Ένα καλώδιο USB για σύνδεση του χειριστηρίου με το κινητό μας τηλέφωνο Ένα εγχειρίδιο λειτουργίας Αναλόγως την έκδοση που θα γίνει η παραγγελία (CN ή US) η συσκευασία θα περιλαμβάνει είτε προστατευτικά για τους έλικες (US) είτε wifi dongle (CN) για την ασύρματη σύνδεση του πομπού με το κινητό τηλέφωνο.

Επίλογος

Συμπερασματικά πρόκειται για ένα φανταστικό προϊόν υψηλής κατασκευής και αισθητικής με την υπογραφή της Xiaomi. Το βλέπεις και το αισθάνεσαι ότι πρόκειται για ένα Drone πολύ πιο ακριβό! Άξια λοιπόν του αποδίδεται ο χαρακτηρισμός του πιο Value-for-money Drone!

Tips & συμβουλές αγοράς

1. Το Xiaomi Mi drone 4K κοστίζει περίπου 350€ – ανάλογα με τα κουπόνια και τις προσφορές που κυκλοφορούν – από διαδικτυακά κατάστημα του εξωτερικούπροσοχή με τα έξοδα τελωνείου, πρέπει να διαλέγετε τον σωστό τρόπο αποστολής ανάλογα με το κατάστημα. (Αν χρειάζεστε βοήθεια για το τρόπο αποστολής γράψτε μας παρακάτω στα σχόλια για να σας ενημερώσουμε τι να επιλέξετε) 2. Το Drone έρχεται έτοιμο για χρήση με όλα τα παρελκόμενα στη συσκευασία του, εντούτοις μια έξτρα μπαταρία θα σας λύσει τα χέρια!

3. Μια θήκη μεταφοράς είναι αναγκαία τόσο για την προστασία του σκάφους όσο και για την ευκολία μεταφοράς του. Σας προτείνουμε την τσάντα Linen Backpack with EVA Foam.

4. Απαραίτητη είναι και η αγορά μιας SD Card (προσοχή: να επιλέξετε κάρτα U3 η οποία να έχει μεγάλη ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης). Σας προτείνουμε την Samsung UHS-3 64GB Micro SDXC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

    2 Comments

    What do you think?

    100 Points
    Upvote Downvote