in

Η σύνδεση μεταξύ πόκερ και e-sports

Καθώς η τεχνολογία θεριεύει, αλλάζει εικόνα, μπαίνει στη ζωή μας και, το κυριότερο, προοδεύει, τόσο αλλάζουν τα πάντα γύρω μας. Ανάμεσα σε όσα μαθαίνουμε εκ νέου στην καθημερινότητά μας, από τις συναλλαγές στις τράπεζες και τις online αγορές έως την επικοινωνία μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι και ο τρόπος με τον οποίο παίζουμε. Όχι απλώς τα γνωστά, παραδοσιακά παιχνίδια του παρελθόντος, αλλά εκείνα που άπτονται του τεχνολογικού τομέα, όπως συμβαίνει με τα video games.

Η εποχή των υπολογιστών και των φορητών συσκευών έκανε τα πάντα να φαίνονται διαφορετικά, με το gaming να αποκτά διαφορετικό νόημα και να μπαίνει στη ζωή μας. Τα παραδοσιακά παιχνίδια δεν εξαφανίστηκαν, αλλά εξελίχθηκαν και μερικά έγιναν ακόμη και άθλημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πόκερ, ένα παιχνίδι που μετετράπη σε σπορ χάρη στην τεχνολογία. Αυτό που κάποτε θεωρείτο απλώς διασκέδαση, μεταμορφώθηκε σε ένα νέο προϊόν που τοποθετήθηκε στον ψηφιακό κόσμο και μετατράπηκε σε άθλημα.Είναι εντυπωσιακό ότι οι κανόνες πόκερ δεν έχουν αλλάξει εδώ και περίπου τέσσερις αιώνες, όσους δηλαδή έχουν περάσει από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη, πιθανώς προερχόμενο από την Άπω Ανατολή. Με το όνομα Poque, έκανε θραύση στη Γαλλία και σύντομα ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μέσω των Γάλλων ναυτικών και εμπόρων. Στις ΗΠΑ γνώρισε όμως τη μεγάλη του ακμή, αφού έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια της Αμερικής. Άλλαξε το όνομά του σε πόκερ και στα μέσα του 18ου αιώνα κυριάρχησε στον Μισισιπή.

Δύο αιώνες αργότερα, τα πράγματα είναι τόσο διαφορετικά που εκείνη η εποχή φαντάζει εξαιρετικά μακρινή. Το internet γεννήθηκε, τα κινητά τηλέφωνα απέκτησαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και όλοι απέκτησαν μπορούν πλέον να παίξουν από οπουδήποτε το παιχνίδι. Το πόκερ έφυγε από τα στενά πλαίσια μίας ψυχαγωγίας που λαμβάνει χώρα σε τέσσερις τοίχους και σε φυσικά κτίρια, αλλά μετατράπηκε σε ένα εντυπωσιακό θέαμα όχι μόνο για εκείνους που έχουν την ικανότητα να το παίξουν, αλλά και όσους απλώς λατρεύουν να παρακολουθούν επαγγελματίες του είδους να αγωνίζονται. Κι αυτό το γεγονός μετέτρεψε το πόκερ σε άθλημα, κάτι που έχει πλέον ανακηρυχθεί επίσημα.

Από το 1990 μάλιστα εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν το πόκερ όχι απλώς ως ένα παιχνίδι με τράπουλα, αλλά σαν ένα σπορ στο οποίο οι ικανότητες και η ψυχολογία συνυπάρχουν, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα. Γιατί το 1990; Επειδή τότε άρχισε να μετατρέπεται σε ένα άμεσα προσβάσιμο σπορ στον online κόσμο και μπήκε στη σφαίρα των e-sports, όταν τα σημερινά e-sports δεν ήταν αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Σε αυτό βοήθησαν δύο δεκαετίες αργότερα οι live streaming υπηρεσίες όπως το Twitch, που έφεραν στο προσκήνιο τόσο το πόκερ όσο και τα e-sports. Το κοινό μπορούσε όχι απλώς να παρακολουθήσει τους αγαπημένους του παίκτες σε δράση, αλλά να δει πολλούς από αυτούς να αλλάζουν κατεύθυνση και άθλημα: από το πόκερ στα e-sports και αντίστροφα!

Τα e-sports, από την άλλη πλευρά, αποτελούν μία άλλου είδους υπόθεση. Πολλοί μπορεί ακόμη και σήμερα να σκέφτονται μισοσκότεινους χώρους γεμάτους υπολογιστές, καλώδια και ακουστικά ή να φαντάζονται τους παίκτες των e-sports σε δωμάτια σπιτιών, με σβηστά φώτα και τις οθόνες να λαμπυρίζουν. Τα πράγματα είναι, όμως, εντελώς διαφορετικά αφού σήμερα οι παίκτες των e-sports αποτελούν ένα είδος ειδώλων για όλους όσοι ασχολούνται με το άθλημα. Κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από συμβόλαια με ομάδες και χορηγούς, αλλά κυρίως έχουν απίστευτες ικανότητες και διαπρέπουν σε αυτό που κάνουν.

Τα πρωταθλήματα και οι διοργανώσεις των e-sports παγκοσμίως προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον, γεμίζουν αρένες που στην Άπω Ανατολή μπορεί να φτάνουν σε εξαψήφιο αριθμό θεατών και η βιομηχανία έχει γιγαντωθεί. Οι gaming πλατφόρμες έχουν αυξηθεί, είναι γεμάτες κόσμο και δεν είναι ανάγκη να είσαι επαγγελματίας για να παίξεις. Παιχνίδια όπως τα League of Legends, Dota 2 και Fortnite έχουν κυριαρχήσει ανάμεσα στους νέους, κυρίως επειδή απαιτούν γρήγορη σκέψη, στρατηγική και, φυσικά, ικανότητες για να ξεχωρίσει κάποιος. Κάπως έτσι, τα e-sports έχουν γίνει περίπου όπως τα παραδοσιακά αθλήματα: μπορεί κανείς να παίξει με τους φίλους του μέσω υπολογιστή, όπως παίζει ποδόσφαιρο στη γειτονιά, αλλά είναι δυνατό να φτάσει και στις μεγαλύτερες αρένες του κόσμου, αν οι ικανότητές του είναι τέτοιες που να τον οδηγήσουν στην κορυφή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

      What do you think?

      100 Points
      Upvote Downvote